Britta Klebergs konstnärsvecka text 19 dec 2011

En konstnärsvecka som handelsresande
Lördag: Jag hade ju haft så roligt med ungdomar som kommunalt sommarjobbade med betong på Rydal Designcenter i somras och vant mej vid att köra från Götet varje dag och jobba i 9 timmar. Så en halv dags textil workshop där var ju en baggis. Färgflaskor, tillklippta tygbitar, blandningskärl och förevisningsexempel i bagaget.
– Det kommer nog familjer från trakten och prövar på de tre textilteknikerna som vi bjuder på, sa organisatören. Med andra ord vi har ingen aning hur många som kommer.
10 minuter in i programmet med startföreläsningen hade ingen kommit. 15 minuter in kom en buss med glada holländska väverskor. 50 st.  
– Jaha. Då får vi ta allt på engelska.
Sedan kom ca 30 personer till. Men inga familjer från trakten.

Söndagen: Ensam hemma. Ta hand om sej. Simmade på Frölundabadet och fick en sen lunch hos systerdotter. Hem till välstädad diskbänk av andra systerdottern som fått bakläxa. 
– Vi måste köpa byrå till dej. Ett halvår utan förvaringsmöbel är inget kul. Hänger du med till Ikea?

Måndag: Kl 8 flytta bilen, har ej råd med boendekort. Sedan mejl-och telefonjaga konstnärerna som skulle ha skrivit en text om en mini-workshop men inte pratat ihop sej, och texten måste in nyss. Samtidigt kommer konstkonsultkollegan upp för planering. Vi bor ju grannar, så himla praktiskt. Mejlande om konstkonultprojektet. Mejl om skapande-skola-förslag från andra konstnärer. Adrenalin-nivån för hög, det kokar i huvudet. Dunk. Tänka till inför kvällens broderikafé för pensionärer. Dunk. Tänka till inför Skapande Skola planeringen på Konstnärscentrum på eftermiddagen. Bilen måste med. Var står den billigast? 
Bra planering av Skapande Skola-kapitlet till vår hemsida med hjälp av "textstölder" från systerorganisationerna. Hämta pigg pensionärkompis som vill med till broderikaféet.
På Möllan får man god och billig fika. 

Tisdag. Vakna 5.30.  6.30 köra till Mullsjö för att gästundervisa i afrikanska textiltekniker. Ovanligt pigg och nyfiken grupp. Hela hemvägen genom fasansfulla skyfall. Tanka, men inget bankkort på sin vanliga plats! Har aldrig hänt förr. Vitsen med att köra och inte ta tåg var ju att få köpa bikini (billiga provmodeller) på Abesita och se konst på Konstmuseet i Borås. Fantastiska vävar! Massa godis för att orka hem. Spärra bankkortet och ingen har tagit ut pengar på kontot, puh.  Fortsätta byråbygget.

 

 

 

Onsdag. Ledig till elva. Läste en text om lekredskap och matematiska läromedel i utomhusmiljö inför ett eget skapande skola-projekt Grebbestad. Körde 15 mil. Vi två konstnärer tittade på lärarkollegiet och undrade vad de ville ha för matematiska problem beskrivna på skolgården. Lärarna tittade på oss och undrade vad vi hade tänkt göra, hepp. Konstruktiv diskussion följde. När jag ändå var däruppe var det bäst att passa på träffa en av de tävlande konstnärerna vi inbjudit till ett utsmyckningsuppdrag. God fika och bra prat i hennes ateljé. Några mått var missförstådda på planritningen. Vidare färd till egna stugan bara en mil bort. Regnet vräkte så jag inte kände igen gamla invanda kurvor, men hängde mej på en långtradare som lysmaskade sej genom våtsvarta landskapet.

Torsdag: Fick jag ligga kvar och njutningsfullt dra mej efter en våldsamt blåsig natt. 14 grader inne. Tände i kaminen och läste Fokus. Balkongdörren bakom vedhögen är helt förfallen och måste oljeräddas nödtorftigt för att klara vintern. Försäkringskassan ville ha in skattedeklarationer för 4 år för att se om jag ska få någon krona för 6 veckors sjukskrivning med opererad tumme. Ringde Skatteverket. De säger det kostar 50 kr i faktureringsavgift att få pappren. 
– Nä så tusan de ska få det. 
Ringde fraktbolaget som ville leverera de beställda indiska broderierna från vårt bybroderiprojekt. Men jag vet ju aldrig när jag är hemma! Sen är jag TRÖTT. Äter potatis och svampsoppa, rensar sopor och mat och stoppar in krukväxterna i bilen innan kollegan ska plockas upp i Dingle för färd hemåt. Kolla mått på planritningar i ateljén angående konsultjobbet och meddela dem vidare. Lagar görgod spenatpasta. Kollar anmälningar på mejlen till en Skapande Skola infoträff .

Fredag: Kollat in lämplig workshop att besöka på bokmässan; "Matematik med hela kroppen" som passar inför Skapande skolajobbet. Köpte en bok, hörde en kvart med Jan Myrdal. Fikade helt stillsamt med svågern som står i en monter. Ut på stan.
 – Var är nu fraktbolaget med broderierna? Lite vims. Stötte på en uppmuntrande konstnärskollega som gav utställningstips. Så kul det kan vara att gå på stan en vardag. Till skatteverket rent fysiskt. Bara 10 minuters kö och sedan en trevlig tjänstekvinna som sympatisuckade över fenomenet egenföretagare och försäkringskassan. 
Försäkringskassan beslutade sedan att jag jobbar 122 timmar - om året.

Britta Kleberg, konstnär

text & bild: Britta Kleberg